Europese samenwerking

Een Europese samenwerking maakt het mogelijk om de kosten van het ontwerp, de ontwikkeling, de productie, het onderhoud en de upgrade - dus de hele levenscyclus - te delen. Dit bespaart geld en tijd en verbetert de kwaliteit van de onderzeeër.

Dankzij onze voetafdruk in de markt zijn we internationale allianties aangegaan. Zo zijn Noorwegen en Duitsland in 2017 een joint venture aangegaan om zes nieuwe HDW-klasse 212CD onderzeeërs te bouwen, een nieuwe versie van de HDW-klasse 212A, gericht op wereldwijde inzet. De verdere ontwikkeling van dit project is een belangrijke stimulans om de Europese samenwerking op het gebied van defensie te verdiepen en te verbreden.

Lees hieronder meer over de voordelen van een Europese samenwerking.

Voordelen van een Europese samenwerking

Voordelen voor Nederland

Nederland zal zeer gebaat zijn bij een Europese samenwerking. Voordelen zijn onder andere kostenreducties, geïntegreerde logistieke ondersteuning, training, bemanningsuitwisseling en een onderzeeboot commandocursus.

Ook levert het veel werkgelegenheid en kennis op voor de regio Den Helder. Er zullen ongeveer 500 directe en 1.500 indirecte banen beschikbaar zijn voor een periode van ten minste 30 jaar. We zullen een rol spelen bij het opleiden en trainen van al het benodigde personeel, en ervoor zorgen dat we de expertise van onderzeese productie overdragen aan zowel leden van de Koninklijke Marine als aan Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen.

De Nederlandse regering stelde onlangs dat meer Europese samenwerking op het gebied van defensie niet alleen noodzakelijk is, maar ook haalbaar.

Niet opnieuw beginnen

Dankzij de samenwerking met Noorwegen en Duitsland is het niet nodig om van nul te beginnen met de ontwikkeling van onderzeeërs. Er zijn aanzienlijke schaalvoordelen te overwegen, maar de technische specificaties zullen worden afgestemd op de behoeften van Nederlandse duikboten. Door een "Europese familie van onderzeeërs" te creëren, kunnen de schaalvoordelen over meerdere landen worden gespreid, wat alle deelnemers - waaronder Nederland - ten goede komt.

Gecentraliseerde productie

De ontwikkeling, levering van reserveonderdelen, training van bemanningen en onderhoud kan allemaal op één plaats worden gedaan. Dit bespaart veel scheepsbouwkosten, omdat een deel van de scheepsbouwinfrastructuur kan worden hergebruikt voor onderhoud.

Daarnaast is het mogelijk om onderhoud van de huidige Walrusklasse onderzeeërs te combineren met de voltooiing en het onderhoud van de nieuwe Nederlandse duikboten. Ook zou het mogelijk worden om onze andere HDW-klasse onderzeeërs in marinehaven Den Helder onderhouden.

Relaties

De bestaande relatie tussen Duitsland en Nederland is sterk, ook op militair niveau. Een samenwerking zou deze relatie nog meer versterken. Daarnaast hebben wij op dit moment goede bestaande relaties met Nederlandse bedrijven, waaronder kennisinstituten zoals TNO en Marin.

 

Company headquarters

thyssenkrupp Marine Systems GmbH
Werftstrasse 112-114
24143 Kiel, Germany
P.O. Box 6309
24124 Kiel, Germany
Phone: +49 431 700 0
Fax: +49 431 700 2312
marinesystems@thyssenkrupp.com

thyssenkrupp Marine Systems GmbH © 2020