Een samenwerking tussen meerdere Europese marines maakt het mogelijk om de kosten van ontwerp, ontwikkeling, productie, onderhoud en upgrade - dus de hele levenscyclus van een onderzeeër - te delen. Niet alleen wordt met het delen van kennis en ervaringen geld en tijd bespaard, ook zorgt het uiteindelijk voor een betere kwaliteit van de onderzeeboten.
Onze positie in de markt heeft ons in staat gesteld om internationale allianties aan te gaan. Zo zijn Noorwegen en Duitsland in 2017 een joint venture aangegaan om zes nieuwe HDW-klasse 212CD onderzeeboten te bouwen, een nieuwe generatie volgende op de HDW-klasse 212A, gericht op wereldwijde inzet. De verdere ontwikkeling van dit project is een belangrijke stimulans om de Europese samenwerking op het gebied van defensie verder te verdiepen en te verbreden - in de hoop dat nieuwe naties (ook) zullen kiezen voor een op maat gemaakt versie van de HDW-klasse 212CD, zoals Nederland.
Dankzij de samenwerking met Noorwegen en Duitsland is het niet nodig om met een blanco vel te beginnen bij het ontwikkelen van de onderzeeboten voor Nederland. Gebaseerd op de ervaring met het bouwen van de succescolle HDW-klasse 212A onderzeeboot, heeft thyssenkrupp Marine Systems de HDW-klasse 212CD voor Noorwegen en Duitsland ontwikkeld. Voor de Nederlandse HDW-klasse 212CD zal deze verder worden doorontwikkeld in lijn met de specifieke Nederlandse technische eisen. Met de creatie van een "Europese familie van onderzeeers", gebaseerd op de HDW-klasse 212A en HDW-klasse 212CD onderzeeboten, zullen alle landen - waaronder Nederland - profiteren van schaalvoordelen.
De bestaande relatie tussen Duitsland en Nederland is sterk, ook op militair gebied. Op het gebied van samenwerkingen tussen de Marines, is er de samenwerking met het Duitse "Seebataillon" en het gezamenlijke gebruik van het logistiek ondersteunings- en bevoorradingsschip Zr. Ms. Karel Doorman voor transport van materiaal en personeel. Bij de Landmacht is de 43 Gemechaniseerde Brigade intergraal onderdeel van de Eerste Duitse Pantserdivisie en bestaat een gemixt Duits-Nederlands Tankbataljon. Daarnaast groeit de gezamenlijke aanpak op het gebied van Cyber Security. Naast de nieuwe samenwerking op het gebied van de volgende generatie luchtverdedigingsfregatten zou een samenwerking op het gebied van onderzeeboten de bilaterale militaire relatie nog meer versterken.
Op het gebied van industriële samenwerkingen, heeft thyssenkrupp Marine Systems al goede relaties met onder meer Dutch Underwater Knowledge Center (DUKC) -leden en met kennisinstituten als TNO en MARIN.
thyssenkrupp Marine Systems GmbH
Werftstrasse 112-114
24143 Kiel, Germany
P.O. Box 6309
24124 Kiel, Germany
Phone: +49 431 700 0
Fax: +49 431 700 2312
marinesystems@thyssenkrupp.com