De nieuwe onderzeeërs

Op basis van de eerste eisen voor de vervanging van de Walrusklasse onderzeeërs, zoals door de Nederlandse overheid gedeeld in 2018, heeft tkMS een hightech, state-of-the-art en bewezen onderzeeboot voor dit project voorgesteld: HDW-klasse 212CD.

Er zit voor Nederland een groot voordeel aan het kiezen van een onderwatervaartuig van deze specifieke familie. Duitsland en Noorwegen beschikken namelijk ook over leden van dezelfde familie. De Nederlandse onderzeeërs zullen gebaseerd worden op ditzelfde type onderzeeboot, met aanpassingen om aan de specifieke eisen van Nederland te voldoen. Dat biedt de mogelijkheid voor Nederland om de kosten voor ontwikkeling, ontwerp, engineering en onderhoud te delen met Duitsland en Noorwegen. Echter zijn onze onderzeeërs, in alle projecten die we doen, op maat gemaakt en de Nederlandse versies vormen hierop geen uitzondering.

Eigenschappen van de HDW-klasse 212 CD

Een filosofie die ten grondslag ligt aan het ontwerp van alle HDW-klasse onderzeeërs is die van iteratief ontwerp, waarbij de beste ontwerpeigenschappen van iedere klasse doorontwikkeld worden tot een volgende iteratie - waarbij we ervoor zorgen dat de nieuw klasse onderzeeërs solide en al bewezen technologie, materialen en standaarden hebben. Zo is de HDW-klasse 212CD de opvolger van de HDW-klasse 212A, een voorganger die zich in de afgelopen 10 jaar al operationeel heeft bewezen. Dankzij de unieke vorm, het non-magnetische stalen design en geavanceerde gevechtssysteem, is de HDW-klasse 212CD een hoogtepunt van (stealth)technologie. Dit type onderzeeër is een ideale vervanging voor de huidige Walrusklasse onderzeeboten van de Koninklijke Marine, die actief en stevig zullen bijdragen aan het vermogen, de veiligheid op zee en de nationale veiligheid van Nederland. 

De nieuwe generatie onderzeeboten van de HDW-klasse 212CD voldoet aan alle technische en operationele eisen van de Nederlandse Koninklijke Marine - en zorgt voor wereldwijde strategische impact met:

  • Beste stealth design
    • Significante TES (Target Echo Strength) reductie, door de unieke diamanten vorm
    • Bewezen, op brandstofcellen gebaseerde, luchtonafhankelijke voortstuwing
    • Uniek non-magnetisch ontwerp, die de onderzeeboot onzichtbaar maakt voor nieuwe MAD (Magnetic Anomaly Detection) sensoren
  • Enorme vuurkracht
  • Geoptimaliseerd voor Special Operation Forces

De filosofie van Evolutionair Design

Ons doel is om de risico's die gepaard gaan met het ontwikkelingsproces van nieuwe onderzeeërs te minimaliseren. Daarom werken wij volgens de filosofie van Evolutionair Design. Dit houdt in dat de beste aspecten van het ontwerp van iedere klasse naar de volgende klasse worden meegenomen en mee evolueren. Hierdoor wordt de nieuwe klasse van onderzeeboten gebouwd op basis van solide en bewezen technology, materialen en standaarden. Deze methode van design vermindert het technische en commerciële risico: passende en geavanceerde innovaties worden meegenomen, maar zonder de planning of kosten in gevaar te brengen. 

image

 

Company headquarters

thyssenkrupp Marine Systems GmbH
Werftstrasse 112-114
24143 Kiel, Germany
P.O. Box 6309
24124 Kiel, Germany
Phone: +49 431 700 0
Fax: +49 431 700 2312
marinesystems@thyssenkrupp.com

thyssenkrupp Marine Systems GmbH © 2020