HDW-brandstofcel AIP-systeem

Krachtig en geruisloos.

Sinds het begin van de onderzeebootbouw is het vergroten van het uithoudingsvermogen onder water een absolute prioriteit. Inmiddels is de behoefte om gedurende langere perioden onder water te kunnen blijven werkelijkheid geworden voor niet-nucleaire onderzeeboten.

Luchtonafhankelijke aandrijving (AIP) als antwoord.
Ons beproefde HDW-brandstofcelsysteem biedt een unieke AIP-oplossing voor directe integratie in niet-nucleaire onderzeeboten. Brandstofcellen zetten chemische energie rechtstreeks om in elektrische energie, zonder lawaai of verbranding. In deze brandstofcellen worden de aan boord opgeslagen waterstof en zuurstof gecombineerd om water te produceren en tegelijkertijd elektriciteit (DC) af te geven. De elektrische energie wordt rechtstreeks afgegeven aan het netwerksysteem van de onderzeeboot. Het HDW-brandstofcelsysteem is speciaal ontworpen als een stille energieomzetter en uitbreiding van een conventioneel voortstuwingssysteem. De modulaire opbouw is net zo eenvoudig als het principe zelf. Omdat er geen uitlaatgassen worden geproduceerd en zeer weinig warmte wordt afgevoerd, is de HDW-brandstofcelinstallatie het meest effectieve AIP-systeem ongeacht de duikdruk en zonder compromissen met betrekking tot de signatuur van de boot.

De vierde generatie brandstofcelsystemen.
Om voorop te blijven lopen op het gebied van marinetechnologie, werken wij voortdurend aan het optimaliseren van onze bestaande technologieën. In 2019 onthulden we ons vierdegeneratie brandstofcelsysteem. De FC4G is ontworpen als een modulair systeem met hoge beschikbaarheid dat is samengesteld met redundante componenten om te allen tijde een maximale prestatie te behouden. Net zoals bij de vorige generaties maken we voor de H2-opslag gebruik van de beproefde en uitzonderlijk veilige metaalhydridecilinders. Deze cilinders bevatten geen actieve componenten, zodat storingen tot een minimum worden beperkt. Ook blijven de waterstofmoleculen op deze manier veilig op hun plaats in het kristalrooster van de hydride. Aangezien waterstof in de zuiverste vorm aan het systeem wordt toegevoerd, is er geen chemische omzetting nodig en blijft de efficiëntie van het totale systeem zeer hoog.

"Dit zijn de redenen, waarom tot nu toe in totaal 45 HDW-brandstofcelsystemen werden gecontracteerd bij 9 marines die klant zijn bij ons."
~ Philipp Schön, Onderzeeboot Head of Product Sales Submarines

Het grote aantal onderzeeboten met HDW-brandstofcelvoortstuwingssystemen dat reeds in bedrijf of in aanbouw is, geeft duidelijk aan hoe zeer deze technologie inmiddels is omarmd door zeemachten wereldwijd. De lage geluids- en infraroodsignaturen, het hoge rendement en de lage onderhoudseisen maken van HDW-brandstofcelinstallaties de ideale AIP-oplossing voor nieuwe niet-nucleaire onderzeeboten.

 
thyssenkrupp Marine Systems GmbH © 2022