Composietmaterialen

Uitgebreide expertise en ervaring.

Composietmaterialen werden oorspronkelijk ingezet om corrosie te voorkomen van de stalen bovenbouw van een onderzeeboot. Inmiddels kunnen deze materialen veel breder toegepast worden..

De voordelen van het gebruik van composietmaterialen zijn onder meer gewichtsreductie, hoge gewichtsgerelateerde sterkte en stijfheid, belastingsgeoriënteerde ontwerpmogelijkheden, akoestische transparantie, demping, thermische isolatie en de afwezigheid van magnetische signaturen. Composieten werden in Duitse onderzeeboten voor het eerst toegepast in vezelversterkte kunststoffen (FRP – Fiber Reinforced Plastics) aan boord van de HDW klasse 206A-onderzeeboten van de Duitse marine. Voor deze boten en de latere ontwerpen van de HDW klasse 209-familie, werden delen van de bovenbouw, zeilen en sonarvensters eerst als massieve en later als sandwichconstructies uitgevoerd. Tegenwoordig worden glasvezelversterkte kunststoffen (GRP - Glass Reinforced Plastic) en koolstofvezelversterkte kunststoffen (CFRP – Carbon Fiber Reinforced Plastics) gebruikt in onderzeeboten van de HDW klasse 212A en de HDW klasse 214. Vooral bij het ontwerpen van grote 3D-vormen of wanneer goede transparantie vereist is, bijvoorbeeld voor het afdekken van specifieke sonarvensters. Het gebruik van composietmaterialen is echter niet beperkt tot het ontwerp van nieuwe schepen, ook de staalconstructies van bestaande schepen en onderzeeboten kunnen worden vervangen door composieten.

De R&D-activiteiten van thyssenkrupp Marine Systems hebben zich gericht op het breder inzetten van composieten, zowel voor het verbeteren van bestaande producten als bij toepassing in andere ontwerpgebieden. Tegenwoordig worden reddingsvlotten, TCM-lanceerbuizen, roeren, assen en propellers van composietmaterialen gemaakt. Composietmaterialen met een laag gewicht zijn ideaal voor de ballistische vereisten tijdens een vaart aan de oppervlakte.

De expertise die wij hebben opgebouwd met onze onderzeebootactiviteiten, hebben ons ook in staat gesteld geavanceerde militaire en civiele scheepsbouwactiviteiten te ontplooien. Denk hierbij aan het ontwerpen, vervaardigen en installeren van sonarkoepelcomponenten voor oppervlaktegevechtsvliegtuigen en decoratieve elementen voor zowel passagiersschepen als megajachten.

 
thyssenkrupp Marine Systems GmbH © 2022